Sledujte nás:
Weather IconDnešná teplota na Fuerteventure 21.2°C, pocitovo 21.2°C
+421904 225 384
info@oceanholic.sk
Fuerteventura, Spain
Pridať sa
OCEANHOLIC

Ako surfovať | 7 surf tipov pre začiatočníkov

Myslím, že každý jeden z vás vo filme už videl surfera, idúceho dole vlnou. V podstate to nevyzerá ani tak ťažko.

Aký vlastne surfing je?

V prvom rade je to šport, ktorý ti dáva neskutočnú slobodu. Verte mi, dokážete si pri tom poriadne vyčistiť mysel. Ale aj nosné dutiny.

Naučiť sa surfing sám nie je ľahké. Surfovanie nie je ako iné, tradičné športy. Progres býva pomalší, ale zato zábavný.

Aj keď robíte surfing 10 rokov, každá surfová session ukáže, v čom by ste sa mali ešte zlepšiť. Surfovanie je pravdepodobne jediný extrémny šport, ktorý zvládnete robiť aj vo svojich 60-tych rokoch, takže začnite už teraz investovať do procesu učenia !

Na rozdiel od iných športov sa surfovanie praktizuje v nepredvídateľnom prostredí a do značnej miery závisí od klimatických a geografických podmienok. Predovšetkým sa musíme podeliť o naše ,,ihrisko“ s ostatnými surfermi. Surfovať sa môžete naučiť s rovnakou ľahkosťou, ako by ste sa naučili hrať futbal alebo tenis.

Tu je to, čo by mal vedieť každý začiatočník:

  1. Zoznám sa s prostredím, kde ideš surfovať
  2. Buď v dobrej fyzickej forme
  3. Nauč sa správne ,,pádlovať“ teda plávať
  4. Pop Up
  5. Ako chytiť vlnu
  6. Turtle Roll a Duck Dive
  7. Etiketa surfovania
surfing beach pláž

1. Zoznám sa s prostredím, kde ideš surfovať

Dôrazne odporúčame absolvovať niekoľko lekcií surfovania predtým, ako sa vydáte na vlastnú päsť, alebo aspoň choď s niekým skúseným kto ti bude vedieť poskytnúť správnu radu, ktorá teba a ľudí okolo ochráni.

V tomto prípade sa uisti, že tvoj priateľ zostane počas lekcie vedľa teba a nenechá ťa samého, kým on si bude surfovať ďalej na ,,Peaku.“

Alebo sa môžeš zveriť do rúk odborníkom, ako je napríklad náš surfový camp Oceanholic, a budeš mať istotu, že si neustále pod dozorom, naši skvelí inštruktori ťa naučia surfovať od začiatku, budú sa ti venovať, plus okrem surfovania máme pre teba pripravený aj bohatý program, takže zažiješ nové zážitky a spoznáš nových kamarátov.

Viac o našom projekte si môžete prečítať na našej webovej stránke https://oceanholic.sk/ alebo si pozrite viac fotiek a videií na našom instagrame https://www.instagram.com/beoceanholic/

Zisti, či veľkosť vĺn ktoré surfuješ, sú tie pre teba

Riziko, že skončíš vo vode a prídeš o dosku, číha vždy. Všeobecne platí, že nechoď do vody, ak sa domnievaš, že by si nedokázal doplávať späť na breh, ak by si stratil dosku.

Pred vstupom do vody sadni na pláž a pozoruj vlny

Vieš povedať, aký druh surfistov je vo vode? Sú to hlavne skúsení surferi? Možno existuje dôvod, prečo… Sú tam začiatočníci? Ako zvládajú vlny? Kde bude tvoje miesto vo vode? Sú tam nejaké spätné prúdy?

Každému skúsenému surferovi, ktorý rešpektuje oceán, bude trvať dobrých 10 minút, kým bude pozorovať miesto pred vstupom do vody a to hlavne na novom surfovom spote. Toto ti umožní všimnúť si, či je toto miesto vhodné pre teba.

Samozrejme toto ťa všetko na našom surfovom kempe naučíme. Naučíme ťa tiež, ako sa tvoria vlny a čo sú to spätné prúdy.

surfer na vlne

2. Buď v dobrej fyzickej forme

Surfovanie je náročný šport, ktorý ti môže pomôcť vybudovať svaly, schudnúť a veľmi rýchlo spáliť kalórie.

Je to šport ktorý vyžaduje, aby ste boli schopný plávať na otvorenom mori, keď môžu byť veľké vlny, a a aby ste sa dokázali vrátiť na surf, zatiaľ čo vás prúd tlačí, a aby ste zostali vybalansovaný na doske v neistých podmienkach.

Musíš byť schopný zrýchliť svoje plávanie aby si vlnu chytil alebo aby si vyplával mimo dopadovú zónu, či doplával späť na ,,peak,, teda vrchol vlny. Znamená to, že tvoj progres musí viesť aj k z lepšenie fizickej kondície.

Keďže je nemožné stať sa fit zo dňa na deň: začnite trénovať čo najskôr. Ak si všetko necháte na poslednú chvíľu, určite nemôžete očakávať zázraky.

Samozrejme, že na surf campe pre začiatočníkov ťa nebudeme brať na nebezpečné miesta a ani na mega veľké vlny.

My v Oceanholic tvrdíme, že oceán je úžasná dimenzia, kde pocítiš silu prírody ale sám uvidíš, že keď ho budeš rešpektovať dokážeš v ňom nájsť svoje spirituálne miesto.

Uvidíš, že aj napriek všetkému si oceán zamiluješ.

Ktoré svaly zapájaš pri surfe

Biceps a triceps
Biceps a triceps sú dva hlavné svaly, ktoré musíte trénovať, ak sa chcete stať dobrým surferom. Tieto svaly sa používajú hlavne na to, aby pomohli vášmu telu správne sa zdvihnúť a postaviť sa na surf.

Tiež biceps a triceps ti pomôžu zrýchliť štýl plávania, akonáhle príde vlna.

Abs
Brušné svaly sú veľmi dôležité. Umožňujú vám pohodlnejšie ležať a uľahčujú všetky pohyby potrebné na pádlovanie a státie na surfe.

Ramená, chrbát a prsné svaly
Tieto tri svaly sú tiež nevyhnuté pri surfovaní. Pomáhajú nám pádlovať a dvíhať sa, keď sa chystáte jazdiť na vlne.

Nohy
Nohy sú mimoriadne dôležité, ak si chcete udržať dobrú pozíciu na surfe. Akonáhle sa vám podarí zdvihnúť sa na dosku vďaka bicepsom a tricepsom, je nevyhnutné, aby ste dokázali udržať rovnováhu s nohami, keď ste v polo-vzpriamenej polohe.

Kardio
Plávanie je základom pre udržanie tónovaného tvaru, ktorý vaše telo potrebuje, keď čelíte rozbúrenému moru, prúdom a vlnám. Plávať proti vlnám a potom plávať s cieľom chytiť ďalšie vlny je veľmi únavné.

Je zrejmé, že ak chcete byť surferom, musíte byť aj dobrým plavcom, a preto sa chodievajte pravidelne kúpať do miestneho bazéna.

Yoga
Surfovanie a Joga idú ruka v ruke. Joga môže hrať kľúčovú úlohu v tvojom tréningu, poskytuje ti dobrú rovnováhu a sústredenie. Meditácia je tiež veľmi dôležitá. Psychická vyrovnanosť je kľúč ku všetkému.

plávať na surfe

3. Nauč sa správne ,,pádlovať“ teda plávať

Ak chcete pádlovať, ľahnite si do stredu surfovej dosky. Aby ste to dokázali, budete potrebovať určitú prax. Spočiatku by ste sa mohli postaviť nesprávne a skončiť tým vo vode, pretože príliš zaťažíte nos alebo chvost surfovej dosky (čo spôsobí, že sa ponorí pod hladinu vody).

Žiadny strach, toto sú časté chyby, preto budete musieť zo začiatku trochu experimentovať, aby ste našli vhodný spôsob, ako rozložiť svoju váhu.

Ak umiestnite svoje telo bližšie k nosu surfovej dosky, nos sa dostane pod hladinu vody a v dôsledku toho spadnete. Tu je niekoľko správnych tipov na surfovanie, ktoré treba mať na pamäti:

  • Keď si ľahnete na dosku, mierne sa posuňte nadol, aby sa špička surfovej dosky zdvihla
  • Nezabudnite držať hrudník zdvihnutý, aby sa nedotýkal dosky
  • Vytvorte 90-stupňový uhol s lakťom: to vám umožní pádlovať hlbšie do vody
  • Udržujte nohy mimo vody, aby ste pri pádlovaní nevytvárali odpor.
  • Keď ste na doske, držte nohy a chodidlá pri sebe
  • Aby ste udržali rovnováhu, musíte zostať centrovaný na doske a byť schopný starostlivo vyvážiť svoju váhu na doske
  • Pádlujte ako keby ste plávali kraula a dbajte na to, aby ste každé ,,pádlovanie,, dokončili tak ďaleko, ako môžete (dávajte pozor, aby ste nerobili polovičné pádla).
Surfer na vlne

4. Pop UP

Naučiť sa postaviť na surf je to, po čom túži každý začiatočník. Najprv budete musieť zistiť, či ste Regular alebo Goofy surfer.

Ako to zistíte? Viete to určiť t podľa vašich inštinktov. Použite napríklad nasledujúcu metódu:

  • Predstavte si situáciu, kde sa pošmyknete na zľadovatenom alebo klzkom povrchu.
  • Keď sa pošmyknete, ktorú nohu dáte ako prvú?
  • Ak dáte na prvé miesto ľavú nohu, ste Regular surfer.
  • Ak dáte pravú nohu ako prvú, ste Goofy surfer.

Takže ako sa postavíte na surf. Takzvaný Pop Up!

Pop-up pohyb spočíva v prechode z polohy kde ležíte a pádlujete do stojacej polohy. Ak robíte Pop-up prvýkrát, cvičte na pláži.

  1. Dajte ruky vedľa hrudníka s dlaňami naplocho ako keby ste išli robiť klik (nechytajte sa krajov dosky)
  2. Umiestnite zadnú nohu nad trackpad alebo plutvu na zadnej strane dosky -bokom (uistite sa, že chodidlo nesmeruje k nosu dosky, ale trošku na šikmo)
  3. Zatlačte nahor pomocou rúk a chodidla, aby ste prednú nohu dostali medzi ruky tak ďaleko, ako to len pôjde.

Špeciálny tip od nás: Zafixujte si očami bod na horizonte, napríklad vrchol vysokého stromu, ktorý vám pomôže udržať rovnováhu.

A už len musíte trénovať. Akonáhle si to niekoľkokrát precvičíte na pláži, budete pripravení vyskúšať to vo vode.

skupina surferov

5. Ako chytiť vlnu

Ako surfer začiatočník, zamerajte sa na menšie vlny. Zostaňte bližšie k brehu, pretože väčšie vlny môžu byť nebezpečné a vyžadujú si určitú úroveň skúseností.

Nezabudnite, že surfing musí byť zábavný ale aj bezpečný. Nestojí za to riskovať svoj život alebo sa dostať do ťažkostí. Naučiť sa nové zručnosti si vyžaduje čas a prax: so správnym tréningom čoskoro však budete môcť jazdiť aj na väčších vlnách.

Ako chytáme vlny

  1. Všetko, čo musíte urobiť, je otočiť dosku v smere, kde sa vlna láme
  2. Vizualizujte si, kde sa vlna nadvihuje, než sa zlomí. Toto je miesto, kde chcete byť.
  3. Uistite sa, že vlna je vaša alebo takzvane, že máte prioritu (to znamená, že nikto nepádluje na rovnakej vlne za vami)
  4. Rýchlo sa pozrite na miesto, kde vlnu chytíte, aby ste sa uistili, že vám nikto nestojí v ceste.
  5. V tejto chvíli pádlujete tak silno, ako len dokážete, aby ste dosiahli rovnakú rýchlosť ako vlna.
  6. Pádlujete s malým 15-stupňovým uhlom smerom k miestu, kam vlna smeruje, nie priamo k brehu
  7. Hrudník je zdvihnutý, takže na pádlovanie používate chrbtové svaly, ktoré sú silnejšie ako tricepsy alebo ramená (v Oceanholic to nazývame aj ,,Banánová poloha,,).
  8. Stále sa pozerajte späť na vlnu, aby ste sa uistili, že ste stále na správnom mieste.
  9. Pozerajte sa doľava a doprava, aby ste sa uistili, že nikto neprichádza k vám či už surfuje na vlne, alebo niekto skúsenejší na vašej druhej strane tiež chytá rovakú vlnu. Pozrite sa, kde si myslíte, že pôjdete po osi vlny, aby ste predvídali akúkoľvek možnú kolíziu.
  10. Takže nikoho nemáte v ceste? Perfektné! Keď cítite, že sa vlna práve chystá dotknúť vašich nôh alebo dosky, presuňte váhu dopredu tak, že bradu priblížite k doske. Ak to urobíte, vaša doska by mala zladiť s vlnou a vlna by mala zachytiť vašu dosku.

V tejto chvíli sa môžu stať len 3 nasledovné veci:

#1- Vstaneš a uvedomíš si, že ťa vlna ,,nezobrala so sebou,,

#2. Snažíte sa postaviť a zrazu si uvedomíš, že stojíš príliš na nose dosky

#3. Surfuješ

6. Turtle Roll alebo Duck Dive

Turtle Roll

Ak vidíte, že k vám prichádza veľká vlna, pádlujte k nej rýchlejšie a vypustite všetok vzduch, ktorý máte v pľúcach, a poriadne sa nadýchnite. Vaša doska by mala ísť presne kolmo na vlnu.

Držte si dosku blízko tela, chyťte si ju z boku, zhlboka sa nadýchnite a otočte dosku pod vodou akoby ste robili kotrmelec do boku. Zostanete tam, kým vlna neprejde cez hornú časť dosky. Akonáhle to prejde, vrátite sa hore, vráťte sa na dosku a pripravte sa na pádlovanie do ďalšej vlny.

Kedy je ešte užitočné používať TURTLE ROLL? Okrem ochrany pred väčšou vlnou aj keď vidíte surfistu, ktorý sa k vám blíži a bojíte sa, že vás udrie. Namiesto toho, aby ste odhodili dosku, chyťte ju a urobte kotúľ s korytnačkou: doska vás ochráni, keď budete pod vodou.

Duck Dive

... je nevyhnutný manéver, ktorý musia vedieť všetci surferi na shortboarde- teda malých doskách, teda využívajú ho už lepší surferi na väčšie vlny. Všetko, čo robia, je v podstate to, že zatlačia na dosku aby podplávala vlnu, aby pohodlnejšie vyplávali zo série.

Ísť pod vlnu umožňuje surferom, aby ich sila vlny nezobrala späť na pobrežie. Čím väčšie a silnejšie vlny, tým je táto zručnosť dôležitejšia. Ak sa plánujete stať dobrým surferom, musíte vedieť, ako DuckDivovať.

O tom ako urobiť Duck Dive si podrobnejšie povieme v druhom článku nabudúce.

Bezpečnostný tip: Nikdy nezahadzujte dosku!

Je vo vašom záujme, aby ste mali dosku čo najbližšie k sebe, pretože by to mohlo zraniť vás alebo ostatných surferov.

Ak príde veľká vlna, môže byť lákavé odhodiť dosku a schovať sa pod vodu, ale to môže viesť k pretrhnutiu leashu-teda toho ,,lana,,ktoré spája vás a dosku, strate dosky alebo v najhoršom prípade k tomu, že doska zasiahne osobu, ktorá pádluje niekoľko metrov za vami.

V niektorých naozaj zriedkavých prípadoch, keď sa vlna chystá zlomiť presne tam, kde sa nachádzate, a ak okolo vás nie je absolútne nikto, možno budete musieť zahodiť dosku. Okrem tejto konkrétnej príležitosti by ste nikdy nemali zahodiť dosku.

friends, surfers, kamosi surferi

7. Etiketa surfovania

Ak ste v surfovaní nováčik, možno ste nevedeli o surfovej etikete. Čo je to?

Ide o súbor pravidiel, ktoré treba pri surfovaní dodržiavať. Vždy treba mať na pamäti, že surfovanie je nebezpečný šport, ktorý sa praktizuje na otvorenom mori – často v náročných podmienkach a nebezpečných prílivoch. Ak chcete bezpečne surfovať, musíte poznať niektoré z najzákladnejších pravidiel. Primárnym cieľom etikety surfovania je byť zodpovedný a udržiavať každého v bezpečí aj samého seba.

Nemali by ste ,,vplávať,, do vlny, na ktorej jazdí už niekto iný: ak sa pokúsite zachytiť vlnu, zatiaľ čo k vám ide niekto iný, špicatý koniec jeho surfovej dosky by vás (a osobu, ktorá vlnu nanáša) mohol veľmi vážne zraniť. Preto, ak je niekto na vnútornej strane alebo na vrchole vlny, nechajte ho jazdiť na vlne. Chyťte ďalšiu!

Nekradnite vlnu inému surferovi čo má prednosť. Ani k nemu nepádlujte aby ste zaujali jeho pozíciu. Určite to nerobte ak nemáte ešte veľa skúseností so surfom. Veľa krát surferi môžu byť naštvaní, keď im niekto kradne vlnu, je to neúctivé.

Keď ste vo vode, sledujte si, či niekto nie je pred vami. Rovnako skontrolujte, či za vami nie sú žiadni ďalší surferi.

Keď vstupujete do vody, držte surf na boku. Držať dosku pred sebou je riskantné. Ak príde vlna, doska vám môže aj zlomiť nos, či rozbiť hlavu. Z boku je to najbezpečnejšie.

Keď spadnete, nezabudnite si chrániť hlavu rukami a zostaňte niekoľko sekúnd pod vodou.

Nikdy by ste nemali surfovať hneď po jedle: počkajte aspoň pol hodiny.

Ak vidíte surfistov v nebezpečenstve, pomôžte im.

Rešpektujte životné prostredie, rešpektujte pláž a rešpektujte lokálov.

Slovo k surfingu na záver

Stať sa surferom znamená osvojiť si konkrétny životný štýl, ktorý spája aj zdravé návyky a cvičenie.

Hlavné ingrediencie, ktoré potrebujete, aby ste boli úspešným surferom, sú

  • dobrá duševná a fyzická rovnováha
  • rešpekt k iným ľuďom
  • trpezlivosť

Surf je vysoko vytrvalostný šport, ktorý svojich cvičencov učí, ako veriť v seba samého, vyzývať sa a posúvať sa do extrému. Môže skutočne poskytnúť cenné lekcie, ktoré možno uplatniť v iných oblastiach života.

Predovšetkým nebuďte na seba príliš prísni, ak máte pocit, že potrebujete nejaký čas na to, aby ste sa naučili techniky surfovania: bavte sa pri učení a berte tento zážitok zo surfovania ako príležitosť spoznať nových surferov.

Tak čo? Myslíš to vážne a chceš sa naučiť niečo, čo ti zmení život???

Tak sa pridaj k nám na surfový kemp. Máme ešte posledné voľné miesta v tejto sezóne. Zaregistruj sa na tomto linku https://oceanholic.sk/volne-miesta/

Barbora Raschman
, 2. novembra 2023
|
none
envelopemap-markersmartphonechevron-down
Barbora

Barbora

Odpovedám rýchlo :)

I will be back soon

Barbora
Ahoj surferi! 👋🏼
Vítam vás na mojej stránke, keby ste sa ma potrebovali niečo spýtať, neváhajte 😊
WhatsApp